Ostrov svatého Kiliána

     


                                                              Výlet na kajaku
       Skochovice - Klášter Stětí sv. Jana Křtitele na Ostrově svatého Kiliána u Davle  

Cílem cesty je prohlídka ostrova, na kterém se dochovaly zbytky kláštera z 11. století. Zůstal sice už jen kamenný půdorys se sotva půlmetrovými hradbami, ale vidět ho zkrátka můžete jen cestou po vodě. Je to oblíbené místo k odpočinku nejen vodáků, ale i rybářů, kteří zde čekají na vyjímečné úlovky. Vltava teče proudem a je temná, studená a čistší, než nedaleký nahnědlý soutok se Sázavou.


  


První zastávkou za Měchenickým mostem může být kemp u Matyáše. Dostanete buřt, hermelín, chlazené pivko nebo kafe. A můžete si zahrát ping-pong. Kousek dál na vás čeká nyní už málo navštěvovaná loděnice vodních lyžařů. Většinou je zde osamocená garáž se zaparkovaným vodním skútrem. Na druhé straně je u Měchenické zastávky restaurace s cukrárnou, kde odměna pro děti za trpělivé pádlování je nasnadě. Pro hosty je zde vyhrazené a připravené parkování lodí na mole.




Plout dál znamená cestu podél malebných skal. Podjet železniční most Posázavského pacifiku, nemůžete minout zátoku, tedy v případě dešťů, kdy Štěchovická přehrada upouští a je více vody. V tom případě zde narazíte na téměř ochočené a kamarádské nutrie. 

  Pak už není možnost váhat a další zastávkou musí být stánek Libřice. Pamlsky pro pejsky jsou zdarma, pivo jako křen, často se griluje před vašima očima prase a v případě, že nikoliv, tak smažený sýr s hranolkama je vynikající.



  Dále podplouváme železný starý most pro pěší v Davli,  známý z několika českých válečných filmů, např. Most u Remagenu. Následuje Hotel v Davli, kde se nyní opravdu zastavil čas a v době AirbNb a Covid 19 zeje prázdnotou. Z poetického nádraží vidíte na druhou stranu břehu řadu mol a zaparkovaných lodí. Nabízí se možnost lodních řidičáků, jízdy na skútru nebo moderní let nad vodou - flyboards. Při plavbě jsem vždy potkal populární paddle-boardisty, odvážné plavce tempaře a řadu trpělivých rybářů. 


A pak už se před námi otevírá poslední část cesty na ostrov. Zvláštní atmosféru plavbě dodávají chatičky na pravém břehu, tedy na jakémsi soutokovém mysu. Žádná se neobejde bez loďky, většinou s malým motůrkem, je to takové zdejší vodní Kersko…
Na ostrově je přichystané ohniště a podrobné informační tabule o jeho historii





  Takže každý pátek v 17:00 a v neděli odpoledne už kolem 15:00 vyplouváme. Lávka Skochovice je náš start. Výletu ze Skochovic do Davle zdar a nazdar! A kdyby někoho snad lákaly vyhlídky ze druhé a poslední fotografie, tedy Máj a Myšák, které se nacházejí jen pár kilometrů proti proudu, tak zas příště...



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Expedice

Tromsø

věčné pouto