Tromsø

je vlastně malé město s 60 tisíci obyvateli. Ale má nejseverněji položenou univerzitu, nejsevernější pivovar, je to pořád největší město Norska za polárním kruhem...



  V centru lze navštívit mnoho překrásných a do hluboké noci /v zimě je hluboká noc 21 hodin denně/ rozsvícených kaváren v pařížském stylu. Arktické Polárium - má nejen přehlídku cvičených lachtanů, dozvíte se tu samozřejmě daleko více o historii rybářství, místní zoologii a životě zde v nejrůznějších kontextech. Můžete navštívit botanickou zahradu, arktické muzeum. Pořádají se zde cesty za sobím spřežením tkz. krmení reinsdyrů, cesty za velrybami. Průvodci lákají cizince, samozřejmě bez garance, na cestu, při které nejlépe zažijete představení Aurora Borealis - polární záři. Všichni hovoří o magii, Aurora orgasmu, nicméně já jsem doposud neměl to štěstí. Jednou nebe lízla jakási nezelenalá dálnice, ale to při dobře namixovaném alkoholu, můžete zažít koneckonců i jinde na světě.
  Žiji zde pouhý měsíc a nelovím efekty ani kýče. Tedy alespoň se o to snažím. Snažím se poznat přírodu a okolí opravdu takovou jaká je. Bez přikrašlování, kopírování, honbě za zázrakem. Už jsem slyšel vtipné stesky guidů na to, pod jakým vlastně pracují stresem, aby uspokojili očekávání turistů vidět polární záři, stopy Sámů, skok delfína či nádech velryby a mrsknutí její ocasní ploutve. Platí za ten obrázek a posléze selfie neuvěřitelné peníze a najednou nevychází počasí, velrybám se na hladinu nechce... Oj, jo, joj. Těžký a krušný život. Natož když přijde špatná recenze, nespokojenost, turista -potížista.


  Zatím mohu prohlásit jen tolik, že město je například pro hokejisty místem zaslíbeným. Hrál jsem zde hokej už vícekrát, než za osm roků v Bergenu. A kdo nejezdí na běžkách, není Nor... Já na běžkách skáču a jsem tedy Čech. A jako kajakáře mě čeká spousta vyjednávání, nabízení se, poznávání nových možností. Mám vizi, dovednosti a zkušenosti. Nechci lovit laciné atrakce. Nechci, abych se takovou měrou jako doposud podílel na oteplování planety a velryby musely zase putovat o píď víc na sever za větší zimou. Chci žít sousedským životem s rodinou a mít rád svou práci.


  Tromsø is a small town on the island with about 60 thousand inhabitants. It has the northest located university, the northernmost brewery and the botanical garden. Tromsø is undoutebly is Norway's largest city beyond the Arctic Circle… There are many beautiful Parisian-style restaurants and cafes in the center.
We can find here in Tromsø Museum, Norwegian Polar Institute, Tromsø Cathedral, the Arctic Cathedral, Mack brewery, the Artic botanic garden and many other places worth visiting. It is possible to observe aurora borealis - northerm lighs, as northerm Norway is located in the auroral zone. Hvalsafari organizes whale trips and trips to reindeer sledding and aurora borealis. The guids often work under a lot of stress. They feel to urge to fulfill tourit´s expedations of beatiful photos… The city is a sacred place for hockey players and skiers. For me, as a kayaker awaits quite a lot of negotiation, , introducing myself and finding new oportunities.
kdo neskáče není Čech

  Popravdě vyjedu si užít tři hodiny světla, ale obloha se zatáhne, protože přichází vánice a severní vítr. Na kajak by vyjel pouze blázen. Všechno se spyklo proti mně - větry, proudy, teplota, světlo. Frajer na benzínce pokyvuje hlavou. Crazy je pozitivní, gal znamená šílenec. Tedy negativní konotace. On říká nekompromisně - gal. Sever je drsnej a lidi jsou zalezlý. Ale o půlnoci dostávám na messengeru zprávu - teď na obloze, vidíš to, teď, právě teď... Vybíhám jak mě Adam stvořil a zase zelená čmouha... Byl to vtip. Je Silvestr.



  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Expedice

věčné pouto